Voorkom belastingrente, pas de voorlopige aanslag vennoot­schaps­belas­ting tijdig aan

De actuele wijzigingen van de belastingrente op vennootschapsbelasting hebben de gemoederen behoorlijk bezig gehouden. Wat wordt het 8% of 10,5%? Bottom line: zorg dat je de voorlopige aanslag Vpb realistisch inschat. En die is niet in beton gegoten. Onze belastingadviseur Jos Reulings legt uit hoe je flexibel om kunt gaan met de voorlopige aanslag.

Wijzigingen belastingrente

Het tarief van de belastingrente op te late betaling van vennootschapsbelasting heeft de afgelopen jaren nogal wat wijzigingen doorgemaakt. Van 3% in 2014 steeg het naar 8% in 2022 met enkele tussentijdse schommelingen. De achterliggende gedachte was dat de rente in pas moest lopen met de wettelijke rente voor handelstransacties. De heffing was vooral bedoeld om tijdige aangifte te stimuleren. Tijdens corona is het tarief verlaagd naar 4% om ondernemers tegemoet te komen. Het laatste plan was een stijging naar 10,4% per 1 maart 2023. Daar is veel onrust bij ondernemers over ontstaan waardoor het kabinet heeft besloten om de belastingrente opnieuw te bekijken aan het einde van het voorjaar. Dat betekent dat we voorlopig nog uitgaan van 8%.

Boete onevenredig hoog

Jos: “Het verschil tussen de huidige marktrente en het tarief van de belastingrente is dermate hoog dat we de huidige belastingrente eigenlijk niet anders kunnen zien dan als een boete voor te laat betalen. Andersom hebben we er ook niet veel aan. Want als je teveel belasting hebt betaald, dan wordt je niet meer gecompenseerd zoals in de tijd van de heffingsrente. ‘Sparen bij de belastingdienst’ zit er niet meer in. Hopelijk gaan we niet alsnog naar de 10,5%, daarmee zouden ondernemers onevenredig getroffen worden wat zelfs schadelijk kan zijn voor de bedrijfsvoering.”

Voorlopige aanslag

“Neemt niet weg dat het verstandig is om bijtijds belasting te betalen. Daarmee voorkom je een hoop narigheid. Als je de middelen hebt kun je de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting in 1 keer betalen. De meeste ondernemers kiezen voor periodieke betalingen. Daarbij is het lastig om goed in te schatten wat je winst het komende jaar gaat doen. Zeker in woelige tijden nemen veel ondernemers het zekere voor het onzekere en gaan uit van een lage winst zodat de voorlopige aanslag niet al te zwaar drukt op de liquide middelen. Begrijpelijk, maar als de onderneming dan beter presteert dan verwacht kan de belastingrente het volgende jaar voor onaangename verrassingen zorgen.”

Betalingen bijstellen

“Het is de kunst om de periodieke betalingen van de voorlopige aanslag zo realistisch mogelijk te houden. Wat velen niet weten is dat je niet vast zit aan de hoogte van de maandelijkse betalingen. Je kunt ze tussentijds ook aanpassen. Als je bijvoorbeeld onverwacht een flinke winst maakt, kun je je belastingconsulent vragen om de voorlopige aanslag Vpb te verhogen. Of als je te maken hebt met een onverhoopt verlies, dan kun je de aanslag naar beneden bijstellen. Je blijft dan dicht bij de definitieve aanslag waardoor je een hoop geld kunt besparen. Het ‘voorlopige’ van de aanslag is dus flexibeler dan menigeen denkt.”

Hoe werkt het?

Wanneer u denkt dat uw uiteindelijke aanslag vennootschapsbelasting aanzienlijk hoger of lager uitpakt, kunt u deze aanpassen. Onze belastingadviseur zal dan aan de hand van uw voorlopige jaarcijfers een advies uitbrengen over de nieuwe hoogte van de betalingen. Na akkoord nemen wij contact op met de Belastingdienst en vragen wij de beoogde aanpassing aan.

Maak een afspraak

Wilt u belastingrente voorkomen met een aanpassing op uw maandelijkse betaling van uw voorlopige aanslag vennootschapsbelasting? Neem contact met ons op. Tijdens een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze dienstverlening voor uw situatie.

Neem contact met ons op +31 (0) 20 3080 580

Onze blogs